Radio Veronica 1959 - 1974

 

pakje sigaretten Veronica

KIM advertentie met
Veronica portable

In dit jaar zouden de programmatische wijzigingen die al een beetje waren ingezet verder door gevoerd worden.
Veronica besloot de horizontale programmering in te voeren als een wapen in de strijd tegen Hilversum 3. Horizontale programmering betekent dat op elke dag van de week op een bepaald uur een zelfde discjockey te beluisteren is met eenzelfde soort programma. Hilversum 3 daar in tegen had een ratjetoe aan programma’s die op diverse dagen werden uitgezonden door verschillende omroepen. Maar het was niet zo dat de horizontale programmering direct al in januari werd ingevoerd.
Ook zou het aantal sponsor kwartiertjes definitief ‘afgeschaft’ worden. Ondertussen bleek de naam Veronica een geweldig marketing effect te sorteren getuige de hier getoonde producten met de naam Veronica.

In april bestond Veronica 7 jaar en werd er geadverteerd met de Veronica Transistor radio

Programmaleider Joost de Draaijer (Willem van Kooten) besloot in het voorjaar arrangeur/musicus Frans Mijts opdracht te geven een uitbreiding te maken van het eerste jinglepakket dat al in 1965 was gemaakt. Echt geweldig mooi waren de jingles niet. Het jinglepakket droeg de naam; " 192, Goed Idee", De originele jingles stonden op 2 master-tapes. Daarvan is er 1 verdwenen.

Niemand bij Veronica was er erg enthousiast over, ook Willem van Kooten niet, die ze nota bene had besteld. Hij zei tegen de technici: "Pak ze maar wat in met galmpjes en gogootjes", aldus Ad Bouman. Op de band zaten er zeer lange leaders* tussen. "Typisch Frans Mijts", zegt Ad over de 19cm/sec reference-tape. "Mijts zag zelf ook wel dat het niet veel was en hij zal wel tegen een technicus hebben gezegd: doe er maar flink wat leaders* tussen, dan lijkt het nog wat".
(* leader = aanloopband waar geen geluid op staat. Meestal groen/geel of wit).


Jos van Vliet en zangeres

In het voorjaar van 1967 komt Jos van Vliet ‘aan boord’ bij Veronica († 10 mei 2013).
Jos kwam van Radio 227 en deed werk voor de Haagse Crazy Rockers en de Tielman Brothers.
En zo kwam hij in contact met Jan van Veen van wie hij hoorde dat Veronica een nieuwslezer zocht voor aan boord. De andere nieuwslezer aan boord was Hans Mondt.

In juni werd besloten dat de mensen aan boord eigen programma’s zouden krijgen. Het werden;“Voetje van de vloer” , ”Doe de week de deur uit!” en “ Eentje voor onderweg” “Voetje van de vloer” was voor het eerst in augustus elke zaterdagavond om 23.00 uur te horen tot 24.00 uur. ”Doe de week de deur uit!” stond geprogrammeerd elke zaterdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur waarna de zender de lucht uitging. Helaas zijn er geen programma’s van bewaard gebleven en het is ook niet helemaal duidelijk welke van de twee programma’s live van boord kwam. Dit omdat ze ook wel eens programma’s opnamen in de studio tijdens hun ‘vrije week’. Hierbij het officiële programma schema van augustus 1967. Wel kunnen we een stukje laten horen van Jos dat van Radio Dolfijn afkomstig is.

Programma schema's augustus 1967

En hier een foto van Jan van Veen en Jos van Vliet van een paar jaar geleden

Maar lang zou Jos geen nieuws blijven lezen aan boord. Hij had geen ‘zeebenen’ en werd gevraagd door platenmaatschappij CNR om promotiemanager te worden, voor hun pop label Injection.
Dat kwam mooi uit want Jos was ook al manager van de Haagse band Daddy’s act die al bij CNR onder contract zaten. Hierboven (rechts) een foto van Jos als promotie manager met een zangeres van de Edwin Hawkins Singers in 1969.

Jos woont na diverse omzwervingen nu in Nice en z’n belevenissen kunnen we volgen via z’n weblog: http://josvanvliet.web-log.nl

Op zaterdag 15 juli 1967 wordt de Tipparade geboren. Rob Out presenteerde vanaf juli 1966 al een programma na de Top 40 met een aantal platen die kanshebbers waren voor de Top 40.
Eerst werd dat gepresenteerd door Cees van Zijtveld maar die vertrok naar de AVRO en Rob Out nam het over en begon de tips voor de top een nummer te geven.
Zie het bijgaande programmaschema uit juli 1966.

Maar de eerste echte Tipparade zag op zaterdag 15 juli 1967 het levenslicht en zag er als volgt uit:

1 Sound Of The Screaming Day - The Golden Earrings
2 Alternate Title - The Monkees
3 I Was Made To Love Her - Stevie Wonder
4 Do It Again A Little Bit Slower - Joan & Robin
5 To Love Somebody - The Bee Gees
6 Tallyman - Jeff Beck
7 I Take It Back - Sandy Posey
8 C‘Mon Marianne - The Four Seasons
9 Ave Maria - David Garrick
10 Chapel In The Moonlight - Dean Martin
11 Tramp - Otis Redding & Carla Thomas
12 See Emily Play - Pink Floyd
13 Tonight In Tokyo - Sandie Shaw
14 Museum - Herman's Hermits
15 Sound Of Love - The Five Americans
16 Brown-Eyed Girl - Van Morrison
17 Pleasant Valley Sunday - The Monkees
18 Death Of A Clown - Dave Davies
19 A Little Bit Of Soul - The Music Explosion
20 Bill Bailey, Won't You Please Come Home - De Maskers

Het zou overigens nog tot 19 september 1970 duren voordat de Tipparade in gedrukte vorm verscheen.

Een mijlpaal in de geschiedenis zou de Drive In Show worden! De eerste vond plaats in april 1967. De 'geboorte' van de Drive In Show is te lezen in dit artikel van Ad Bouman op deze site.




 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter